ПОЛЕЗНО

1. Класификация на масивен паркет?
Уважаеми дами и господа,
Фирма “EMKO-ПАРКЕТ“ най- учтиво Ви моли да се запознаете с изискванията за качество, съхранение, полагане и поддръжка на предлаганите от нас масивни паркети – български и вносни (екзотични).
I. Приемане на паркета:
Препоръчваме Ви при закупуване на паркета, той да бъде приет според изискванията на утвърдените български и международни стандарти. Основните параметри, по които се извършва окачествяването(селекцията) на паркета са описани в ценовите листи.
Приемането на паркета се извършва както следва:
• контролна проверка на качеството – до 5% от партидата.
• контролна проверка на влажността – до 10бр. дъски от партидата.
Броят на дъските, неотговарящи на описанието като качества може да бъде не повече от 3 %.
Молим Ви, рекламациите да бъдат предявявани и коментирани в момента на приемане на стоката, за да можем своевременно да се погрижим за удовлетворяване на Вашите желания.
При товарене, транспортиране и разтоварване паркетните дъски трябва да се предпазват от намокряне, замърсяване и механични повреди. Съхраняват се в сухи и проветриви помещения с температура на въздуха между 15 и 25°С и относителна влажност на въздуха 45-70%. След закупуване оставате паркета 2 седмици в помещението, в което ще се полага, за да се аклиматизира дървото към средата.
За да получите висококачествен паркетен под, Ви препоръчваме да използвате услугите на квалифицирани специалисти. Съветваме Ви да се съобразите с техните препоръки, направени след оглед на помещението и да изберете подходящия начин за монтаж.
2. Какво е многослоен паркет?

Този вид паркет се състои от няколко залепени слоя. Централният слой най-често е от по-мека дървесина и се използва за направата на нут и перо. Над този слой се залепя слой от масивна дървесина и върху него отново се залепя слой от мека дървесина. Най-горният слой може да бъде направен от почти всеки вид дървесина. Дървеният материал обикновено се разширява в определена посока. Ако има влага масивната дъска се разширява напречно на ширината си, а не по дължината си. За да се предотврати този проблем, производителите на многослоен естествен паркет залепят всеки слой в противоположна на предишния посока. Залепени по този начин слоевете си противодействат и така се спира разширяването и свиването при промяна на влажността. Многослойният паркет може да се монтира като се залепя, но все по-често се използва клик метода. Многослойният паркет е по-гъвкав от масивния, поради това може да се поставя в по-влажни помещения, като например приземни етажи.

3. Кое дърво е за предпочитане?
За клиента е много важна твърдостта на дървесината. И действително, колкото дървесината е по-твърда, толкова е по-дълголетна. На пода може да падне тежък предмет, върху него се слагат мебели с остри крачета и на твърди колелца, по него ходят хора с токчета. В резултат остават вдлъбнатини. Но не по-маловажен е и друг показател – а именно стабилността на геометрическите показатели (параметри), как реагира дървото при температурни изменения и влага. Една от най-стабилните в това отношение видове дървесина е тази на дъба. По различни оценки на него се приписва 2/3 от паркетния оборот. Например букът и габърът имат лоша репутация, на „неустойчива“ дървесина.
4. Защо паркет, а не друга подова настилка?
Подът е съществен елемент от обзавеждането на всеки един дом или офис пространство. На практика от него започва всичко, цялият интериор се изгражда на база избраната подова настилка.
5. Скъп ли е масивният паркет?
Инвестицията в масивен под си заслужава, поради това че има дълъг живот, не се налага заменянето му, и лесно се приспособява към промените в декора на стаята. Масивният под е красота за цял живот.
6. Има ли масивни паркети с различна здравина?
Има много малка разлика в здравината на различните паркети, поради това основният избор е според естетическия вкус и предпочитания на клиента.
7. Трудно ли се поддържа масивен паркет?

Не, лакираният под съдържа няколко пласта UV полиуретанов лак. Това придава твърдост, здравина и гладкост, което го прави много лесен за поддръжка. Не почиствайте с мокър парцал пода. Има много продукти, които са специално предназначени за дървени подове. Масивните паркети най-лесно се поддържат чисти и нови в сравнение с другите подови настилки. Масивният паркет е паркет за цял живот.

8. В кои стаи може да се монтира масивен паркет?
Масивният паркет е подходящ за всяка стая. Също така трябва да се обмисли дали ще бъде поставен на, над или под земното равнище. Заради възможните проблеми с влагата, масивният паркет не е подходящ за сутерени, а за стаи на земното равнище.
9. Каква е разликата между ламиниран и масивен паркет?
Ламинираният паркет е иновационен и модерен продукт, състоящ се от 95% дървесина. Ламинираният паркет не подлежи на реставрация,но притежава първокласни експоатационни качества и предлага разнообразие от интересни декори.
Масивният паркет се състои от дървен материал. Mоже да трае поколения наред, ако се полагат необходимите грижи. Също така има възможност да се реновира/ цикли и лакира/, за да изглежда като нов отново. Най-старият паркет датира от 16 век.
10. Поддръжка на пода
За да запазите вашата подова настилка красива, както е била в деня на монтирането и, следвайте тези лесни стъпки и винаги използвайте почистващи продукти, препоръчани от производителя: Не използвайте препарати, предназначени за винил и керамични плочки върху дървени настилки, защото могат да направят пода хлъзгав и без блясък. Поставете изтривалките пред вратите, а не върху дървената подова настилка, за да избегнете оставянето на следи и мръсотия по паркета. Не почиствайте с мокър парцал дървения под. Водата може да остави петна или да повреди паркета. Избършете незабавно, ако има храна по пода с леко навлажнена кърпа. Поставете пластмасови тапи под краката на мебелите, за да предотвратите надрасквания по вашия под. Когато местите тежки мебели, най-добрият начин да предпазите пода от надраскване е да ги повдигате, а не да ги плъзгате. Не ходете с обувки с остри токове, за да не увредите пода. В кухнята сложете килимче пред мивката. Използвайте овлажнител през зимните месеци, за да намалите до минимум движението на дървения под. Почиствайте дървения под редовно. Използвайте почистващи продукти, препоръчани от производителя. Когато блясъкът на дървената подова настилка се изгуби, е необходимо ново лакиране. Повтаряемостта на тази процедура зависи от натовареността, на която е подложен подът. При никакви обстоятелства не трябва да се цикли ламинираният паркет. Запомнете че той се състои от високо пресовани синтетични материали с ламинирана повърхност, имитираща дърво. Избягвайте употребата на груби, абразивни почистващи средства; восък; лак; гланц върху ламиниран паркет. Не поставяйте директно върху дървения под саксии с цветя, дори и ако под тях има непромокаеми подложки. Може да се появи кондензация и да увреди пода. За да избегнете това поставете растенията върху стойки или етажерки, по този начин въздухът ще може да циркулира. Ноктите на кучетата и котките могат да надраскат или да пробият повърхността на пода. Почиствайте незабавно урината на домашните любимци, за да не повреди пода. Не се препоръчва ремонт или почистване до 2 седмици след лакиране.
11. Мога ли да поставя в стая с подово отопление с водна риза ламинирана подова настилка?

Ако желаете да инсталирате подово отопление под вашия ламиниран паркет, трябва предварително да се запознаете с изискванията, които производителите на ламинат имат по отношение на отоплителната инсталация. Следващите няколко съвета ще ви помогнат да си гарантирате безпроблемна експлоатация на ламиниран паркет в комбинация със системите за подово отопление.

Задължително е да инсталирате водно подово отпление с тръби, вградени в замазката, а не електрическо такова. Последното развива прекалено висока повърхностна температура, което може да доведе до прекалено силно термично разширение и свиване на ламелите“>опасност да се отворят фуги.

Максималната температура на подовото отопление (измерена на повърхността на подовата замазка) не трябва да надвишава 28 градуса по Целзий. Това означава, че температурата на подаваната вода не трябва да превишава 35-38 градуса, за да се осигури около 28 градуса повърхностна температура. Също така не трябва да има повече от 5 градуса промяна на температурата в рамките на едно денонощие. Във всички случаи е важно да се консултирате с производителите на системата за подово отопление и да се съобразите с техните изисквания.

Желателно е системата за подово отопление да разполага със система за дистанционно управление, с цел регулиране на температурата.
Преди монтажа на ламинирания паркет е важно да бъде изпробвана инсталацията на подовото отопление, за да се установят и отстранят евентуални неизправности.

Проверка на подовото отопление

 • В рамките на 4-5 дни температурата на подовото отопление се повишава с 3 до 5 градуса по Целзий на ден.
 • При постигане на максималната температура, подовото отопление трябва да се остави да работи 7 дни и след това отново бавно да се понижи температурата.
 • След като подовото отопление се остави изключено за 2-3 дни, следва да се направи инспекция на подовата замазка, тъй като по нея може да са се появили пукнатини или тя да се е отлепила от основата. Изключително важно е да няма никакви пукнатини в замазката, тъй като през тях би излезнала много по-висока температура и това неименуемо би увредило паркета.

Всички ламинирани паркети са подходящи за монтаж върху подово отопление, благодарение на своята висока плътност от около 900 кг/м3, която позволява на топлината да преминава лесно през паркета. Коефициентът на термично съпротивление на повечето видове ламиниран паркет според DIN 4108 варира в граници от 0.10 до 0.15 W/(m*K). Той представлява способността на определен материал да пренася енергия. Колкото по-голяма е неговата стойност, толкова по-добри са изолационните характеристики на паркета. Това означава, че за да се усеща максимално ефекта от подовото отопление, трябва да се използват подложки и паркети с възможно най-нисък коефициент на термично съпротивление, за да не действат самите те като изолатор.

При монтаж на ламиниран паркет върху подово отопление е важно да се съобразите и с вида на подложка, който ще се използва.

12. От значение ли е посоката на монтаж на ламинираната подова настилка?

Посоката има значение, тъй като ламинатът се състои от ламели, които имитират дъски. Ако сте избрали ламинат с фуги (фаски), това има още по-голямо значение. В посоката, в която са ориентирани ламелите, стаята зрително ще се удължи.
Има негласно правило, че ламинат трябва да се реди по посока на светлината. Ако прозорецът е на едната страна от стаята, то ламинатът следва да се ориентира към него. Ако има прозорци на две стени, то следва ламинираният паркет да е ориентиран към по-светлата от тях.

13. При какви условия може да се полага масивен паркет?
По време на монтажа температурата в помещението не трябва да е по- ниска от 16-18°С. Влажността на въздуха трябва да е в рамките на 45-70%. Препоръчваме да залепите паркета към пода, като за целта се използват лепила, предназначени за дървени подове.
При полагане на паркет в помещения, под които има избени или гаражни такива, е необходимо да се предвиди топлинна изолация, за да се избегнат резките температурни разлики, които водят до кондензиране на влага.
Влажността на основата не трябва да надвишава 3%СМ/за анхидритни замазки е 0.5%/
Влажността на паркета да е (9±2%).
След полагане на настилката, Абсолютно задължително е ежедневното проветряване на помещенията, за да се избегне така нареченото „запарване“ на паркета.
Вашият паркетен под ще има безупречно поведение, ако са спазени по- горе посочените условия.
14. Какво технологично време изисква полагането на масивен паркет- нелакиран фабрично?

Фирма EMKO-ПАРКЕТ“ най- учтиво Ви моли да се запознаете с изискванията за качество, съхранение, полагане и поддръжка на предлаганите от нас масивни паркети – български и вносни (екзотични).

При товарене, транспортиране и разтоварване паркетните дъски трябва да се предпазват от намокряне, замърсяване и механични повреди. Съхраняват се в сухи и проветриви помещения с температура на въздуха между 15 и 25°С и относителна влажност на въздуха 45-70%. След закупуване оставате паркета 2 седмици в помещението, в което ще се полага, за да се аклиматизира дървото към средата.

За да получите висококачествен паркетен под, Ви препоръчваме да използвате услугите на квалифицирани специалисти. Съветваме Ви да се съобразите с техните препоръки, направени след оглед на помещението и да изберете подходящия начин за монтаж.

 1. Подготовка за работа:

За качествено полагане на паркетната настилка, основата(замазката) трябва да бъде здрава, товароустойчива, равна, суха, без пукнатини и обезпрашена.

При полагане на паркет в помещения, под които има избени или гаражни такива, е необходимо да се предвиди както топлинна изолация, за да може при температурни разлики между долния приземен слой и помещението над него да не настъпи кондензиране на влага, така и допълнително проветряване на тези помещения.

Преди полагането на паркета, основата трябва добре да се почисти и при необходимост да се грундира. Основата трябва да бъде чиста от  мръсотия, мазнини и масла. Влажността на основата не трябва да надвишава 3%(за анхидритни замазки е 0.5%). Основните причини, които водят до отлепяне и надигане на паркета са:

 • слаба и некачествена основа
 • прекалено влажна основа и висока относителна влажност на въздуха в помещението

Тръбите за парното отопление би трябвало да минават по края, до стените на помещението или дълбоко навътре в основата (мин.3см под повърхността на замазката). Преди полагане на паркета трябва да се проверят дограмата и водните инсталации, като се отстранят евентуалните течове. Всички мокри процеси (полагане на теракота, шпакловка, латекс и др.) трябва да бъдат завършени. Желателно е след монтажа на паркета да се нанесе окончателния (финалния) слой боя на стените.

По време на монтажа температурата в помещението не трябва да е по-ниска от 16-18°С. Влажността на въздуха трябва да е в рамките на 45-70%. Препоръчваме да залепите паркета към пода, като за целта се използват лепила, предназначени за дървени подове .

При монтаж на големи паркетни дъски(тип „дюшеме”), препоръчваме основата да се изолира от подовата настилка: посредством шперплат(или ОСБ) плоскости или върху основата да се нанесе хидроизолационен грунд, върху които да се извърши лепенето(и коването) на паркетните дъски единствено и само с полиуретанови(ПУ) лепила. При работа с лепила на водна/спиртна основа, времето на изчакване преди циклене е по-дълго(~15÷20 дни) – до нормализиране влажността на паркета (9±2%). 24часа след полагането(лепенето) на паркета може да се стъпва върху него, а интензивно ходене се препоръчва след 48часа. През този период в никакъв случай не използвайте найлонови покривки за предпазване повърхността на паркета. В помещението поддържайте температура мин.16-18ºC.

Шлайфане и лакиране паркета се препоръчва не по-рано от 2 седмици след полагането му. След нанасяне на последния слой лак е желателно мин. 24 часа помещението да остане затворено. Повърхностното ИЗСЪХВАНЕ на лака, след което може внимателно да се стъпва, е 48 часа. Нормална ЕКСПЛОАТАЦИЯ на помещението е мин.6 дни след нанасяне на последна ръка лак. През този период не се препоръчва да се постилат килими, и интензивно ходене по пода, за да достигат лаковете пълната си твърдост. След окончателното приключване на обекта е абсолютно задължително ежедневното проветряване на помещенията, в които е нареден паркет. Неспазването на това условие, предизвиква така нареченото  “запарване” на паркета, което води до неговото подуване и отлепяне от замазката.

При температура 17-23°С и влажност на въздуха 45-60% Вашият паркетен под ще има безупречно поведение. Негативно влияние може да окаже рязката промяна на температурата или на влажността в помещението.

При поддръжка на паркета трябва да се обърне внимание на своевременното премахване на дребни частици(песъчинки, стъкла, камъчета), които нараняват лаковото покритие. Препоръчва се това да става редовно с прахосмукачка, след което се почиства с влажна кърпа и специален препарат за паркет. Ако разлеете течности върху паркета, попийте с кърпа. Поставете изтривалка пред вратата на помещението, за да намалите до минимум риска от внасяне на песъчинки и вода, които в комбинация унищожават повърхностния слой на паркета и/или лаковото покритие. Поставете предпазители(филцове) на краката на мебелите.

Фирмата носи гаранция за положен паркет след издаване на протокол за гаранция.

 

НАЙ-ВАЖНИТЕ ПРИЧИНИ,КОИТО ВОДЯТ ДО ПРОБЛЕМИ ПРИ ПОЛАГАНЕ НА ПАРКЕТА

 • Неправилно съхранение на паркета
 • Монтаж на паркета от неквалифицирани лица
 • Влажна основа
 • Слаба и некачествена основа
 • Неравна основа
 • Неподходяща температура и относителна влажност на въздуха
 • Рязка промяна на температурата в помещението – прекален студ или пресушаване от висока температура
 • Полагане в помещения с подово отопление, без консултация със специалисти
 • Мокри процеси след монтажа на паркета и несъобразени довършителни работи
 • Експлоатация на пода преди необходимото технологично време за съхнене на лака.
 • Непроветряване на помещенията с нареден паркет

 

!!!Важно: Естественото свойство на дървото при поемане(проникване) на влага е първо да набъбне(да се разшири), а по-късно отново да спадне(да се свие). Това може да доведе до нарушаване целостта на лаковото покритие на паркетната настилка, до отлепяне на паркета с подовата замазка от основата и/или до образуване на фуги. Това може да се предотврати единствено и само чрез спиране достъпа на влага до паркета.

15. Брикети - какво представляват брикетите?
Брикетите, които произвеждаме са изцяло от дъбови стърготини без добавки и спойващи вещества.
При изгаряне не отделят вредни газове и не замърсяват околната среда. Технологията на шнеково пресоване гарантира изключителна твърдост, висока калоричност, продължително горене и практически брикетите изгарят без остатък. Ниската влажност гарантира бързо и лесно разпалване и позволява продуктът да се използва на момента, като при горенето не се отделя дим, Опаковката гарантира защита от атмосферни влияния и лесно транспортиране. Дъбовите екобрикети могат да се използват за всички видове печки, камини, парни котли за отопление, промишлени и домакински пещи, като самостоятелно гориво, както и комбинирано с дърва.
16. SPC – подовата настилка от ново поколение
SPC (Stone polymer core) подът е настилка от ново поколение, изключително функционална, с модерен дизайн: клиентите могат да избират между вечната класика дървото или така популярните декори на камък и бетон. Това е максимално усъвършенствана подова настилка с ядро от естествени скални минерали и съвременни полимери, изключително издръжлива във времето със своята здрава клик система и 100% водоустойчивост. HD минералното ядро гарантира високата стабилност на размерите дори в много слънчеви помещения, а ниското термично съпротивление на настилката прави по-ефективно използването на подово отопление. Висок клас на износоустойчивост AC5, висок клас на противоплъзгане R9 /от максимален R10/, реакция на огън Bfl-s1 (трудногорим), както и по-добрата акустика в сравнение с ламината го правят изключително подходящ за силно натоварени обществени сгради и заведения.

Поради малката си дебелина SPC подът е много добро решение и при реновация: може да се постави директно върху стара равна настилка. Тази подова настилка може да ви осигури перфектния свързан под – един за всички помещения на жилището ви: кухня, хол, дневна, коридор и спалня. Възможността за монтиране без прекъсване е 200 кв.м.