ПОЛЕЗНО

1. Какво е масивен паркет?

Отделните дъски от пода са направени от дърво, както е например при многослойния паркет, но с разликата, че при него само най-горният слой е от масивна дървесина.

2. Какво е многослоен паркет?

Този вид паркет се състои от няколко залепени слоя. Централният слой най-често е от по-мека дървесина и се използва за направата на нут и перо. Над този слой се залепя слой от масивна дървесина и върху него отново се залепя слой от мека дървесина. Най-горният слой може да бъде направен от почти всеки вид дървесина. Дървеният материал обикновено се разширява в определена посока. Ако има влага масивната дъска се разширява напречно на ширината си, а не по дължината си. За да се предотврати този проблем, производителите на многослоен паркет залепят всеки слой в противоположна на предишния посока. Залепени по този начин слоевете си противодействат и така се спира разширяването и свиването при промяна на влажността. Многослойният паркет може да се монтира като се залепя, но все по-често се използва клик метода. Многослойният паркет е по-гъвкав от масивния, поради това може да се поставя в по-влажни помещения, като например приземни етажи.

3. Кое дърво е за предпочитане?

За клиента е много важна твърдостта на дървесината. И действително, колкото дървесината е по-твърда, толкова е по-дълголетна. На пода може да падне тежък предмет, върху него се слагат мебели с остри крачета и на твърди колелца, по него ходят хора с токчета. В резултат остават вдлъбнатини. Но не по-маловажен е и друг показател – а именно стабилността на геометрическите показатели (параметри), как реагира дървото при температурни изменения и влага. Една от най-стабилните в това отношение видове дървесина е тази на дъба. По различни оценки на него се приписва 2/3 от паркетния оборот. Например букът и габърът имат лоша репутация, на “неустойчива” дървесина.

4. Защо паркет, а не друга подова настилка?

Освен стените, подът представлява най-голямото пространство от цветове и мотиви в стаята. Паркетът ще допълни съществуващата вече обстановка в дома ви.

5. Скъп ли е масивният паркет?

Увеличеното търсене на масивен паркет постепенно намалява цената му, но все повече компании реализират големи печалби. Инвестицията в масивен под си заслужава, поради това че никога не се налага заменянето му, и че лесно се приспособява към промените в декора на стаята. Масивният под е красота за цял живот.

6. Има ли масивни паркети с различна здравина?

Има много малка разлика в здравината на различните паркети, поради това основният избор е според естетическия вкус и предпочитания на клиента.

7. Трудно ли се поддържа масивен паркет?

Не, лакираният под съдържа няколко пласта UV полиуретанов лак. Това придава твърдост, здравина и гладкост, което го прави много лесен за поддръжка. Не почиствайте с мокър парцал пода. Има много продукти, които са специално предназначени за дървени подове. Масивните паркети най-лесно се поддържат чисти и нови в сравнение с другите подови настилки. Масивният паркет е паркет за цял живот.

8. В кои стаи може да се монтира масивен паркет?

Масивният паркет е подходящ за всяка стая. Също така трябва да се обмисли дали ще бъде поставен на, над или под земното равнище. Заради възможните проблеми с влагата, масивният паркет не е подходящ за сутерени, а за стаи на и над земното равнище.

9. Каква е разликата между ламиниран и масивен паркет?

Ламинираният паркет е иновационен и модерен продукт, състоящ се от 95% дървесина. Ламинираният паркет не подлежи на реставрация,но притежава първокласни експоатационни качества и предлага разнообразие от интересни декори.
Масивният паркет се състои от дървен материал. Mоже да трае поколения наред, ако се полагат необходимите грижи. Също така има възможност да се реновира/ цикли и лакира/, за да изглежда като нов отново. Най-старият паркет датира от 16 век.

10. Поддръжка на пода

За да запазите вашата подова настилка красива, както е била в деня на монтирането и, следвайте тези лесни стъпки и винаги използвайте почистващи продукти, препоръчани от производителя: Не използвайте препарати, предназначени за винил и керамични плочки върху дървени настилки, защото могат да направят пода хлъзгав и без блясък. Поставете изтривалките пред вратите, а не върху дървената подова настилка, за да избегнете оставянето на следи и мръсотия по паркета. Не почиствайте с мокър парцал дървения под. Водата може да остави петна или да повреди паркета. Избършете незабавно, ако има храна по пода с леко навлажнена кърпа. Поставете пластмасови тапи под краката на мебелите, за да предотвратите надрасквания по вашия под. Когато местите тежки мебели, най-добрият начин да предпазите пода от надраскване е да ги повдигате, а не да ги плъзгате. Не ходете с обувки с остри токове, за да не увредите пода. В кухнята сложете килимче пред мивката. Използвайте овлажнител през зимните месеци, за да намалите до минимум движението на дървения под. Почиствайте дървения под редовно. Използвайте почистващи продукти, препоръчани от производителя. Когато блясъкът на дървената подова настилка се изгуби, е необходимо ново лакиране. Повтаряемостта на тази процедура зависи от натовареността, на която е подложен подът. При никакви обстоятелства не трябва да се цикли ламинираният паркет. Запомнете че той се състои от високо пресовани синтетични материали с ламинирана повърхност, имитираща дърво. Избягвайте употребата на груби, абразивни почистващи средства; восък; лак; гланц върху ламиниран паркет. Не поставяйте директно върху дървения под саксии с цветя, дори и ако под тях има непромокаеми подложки. Може да се появи кондензация и да увреди пода. За да избегнете това поставете растенията върху стойки или етажерки, по този начин въздухът ще може да циркулира. Ноктите на кучетата и котките могат да надраскат или да пробият повърхността на пода. Почиствайте незабавно урината на домашните любимци, за да не повреди пода. Не се препоръчва ремонт или почистване до 2 седмици след лакиране.

11. Мога ли да поставя в стая с подово отопление с водна риза ламинирана подова настилка?

Да, можете да поставите ламинирана настилка в стая с отопление с водна риза, но не много подходящо да монтирате върху ел. подово отопление.

12. От значение ли е посоката на монтаж на ламинираната подова настилка?
13. При какви условия може да се полага масивен паркет?

По време на монтажа температурата в помещението не трябва да е по- ниска от 16-18°С. Влажността на въздуха трябва да е в рамките на 45-70%. Препоръчваме да залепите паркета към пода, като за целта се използват лепила, предназначени за дървени подове.
При полагане на паркет в помещения, под които има избени или гаражни такива, е необходимо да се предвиди топлинна изолация, за да се избегнат резките температурни разлики, които водят до кондензиране на влага.
Влажността на основата не трябва да надвишава 3%СМ/за анхидритни замазки е 0.5%/
Влажността на паркета да е (9±2%).
След полагане на настилката, Абсолютно задължително е ежедневното проветряване на помещенията, за да се избегне така нареченото “запарване” на паркета.
Вашият паркетен под ще има безупречно поведение, ако са спазени по- горе посочените условия.

14. Какво технологично време изисква полагането на масивен паркет- нелакиран фабрично?
15. Брикети - какво представляват брикетите?

Брикетите, които произвеждаме са изцяло от дъбови стърготини без добавки и спойващи вещества.
При изгаряне не отделят вредни газове и не замърсяват околната среда. Технологията на шнеково пресоване гарантира изключителна твърдост, висока калоричност, продължително горене и практически брикетите изгарят без остатък. Ниската влажност гарантира бързо и лесно разпалване и позволява продуктът да се използва на момента, като при горенето не се отделя дим, Опаковката гарантира защита от атмосферни влияния и лесно транспортиране. Дъбовите екобрикети могат да се използват за всички видове печки, камини, парни котли за отопление, промишлени и домакински пещи, като самостоятелно гориво, както и комбинирано с дърва.